polskienglishdeutsche

ŚDM 2014

Światowy Dzień Modlitwy 2014


Każdego roku pierwszy piątek marca obchodzony jest na całym świecie jako Światowy Dzień Modlitwy. Został on zainicjowały pod koniec XIX wieku przez chrześcijanki z Ameryki Północnej. Od tamtej pory, każdego roku, porządek nabożeństwa oraz intencje modlitewne przygotowuje ekumeniczne grono kobiet z innego kraju.
W tym roku, w piątek, 7 marca, zaprosiły nas do wspólnej modlitwy kobiety z Egiptu.
Przygotowały one porządek nabożeństwa pod hasłem: „Strumienie na pustyni”.
Nabożeństwo w naszej parafii przygotowały panie z trzech bielskich parafii, a temat dnia modlitwy przedstawiła w rozmyślaniu diakon Ewa Below.
W trakcie nabożeństwa została zebrana ofiara, która jest przeznaczona na pomoc ewangelikom na Ukrainie.
Po nabożeństwie zaproszono wszystkich na degustację potraw egipskich przygotowanych przez parafianki i parafian z Bielska. Można było spróbować chlebków pita, zupy z czerwonej soczewicy oraz popularnego ciasta jogurtowego – Torta.
                                                                                                                                              eb
 
Podajemy przepisy, aby w domu też można było poczuć egipskie smaki.
 
 
Chlebki Pita – przepis podstawowy
 
Składniki na 8 sztuk:
3 szklanki mąki pszennej, 1 szklanki wody, 15 g drożdży świeżych, 3 łyżki oleju, 1 łyżka cukru,1 łyżeczka soli
 
Rozpoczynamy od zrobienia zaczynu. Wodę podgrzewamy do temperatury 40 stopni – ma być bardzo ciepła, ale nie powinna parzyć. W misce rozkruszamy drożdże, posypujemy je cukrem i dodajemy odrobinę wody i mąki. Pozostawiamy przykryte ściereczką około 20 minut. 
Następnie do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe składniki.
Ciasto wyrabiamy i dzielimy na 8 równych części. Z każdej z nich formujemy kulkę i pozostawiamy na kolejne pół godziny. Następnie każdy placek wałkujemy dość grubo. Znów pozostawiamy na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Pity pieczemy około 10 minut w temperaturze 200 stopni. Po przestygnięciu z jednej strony nacinamy brzeg pieczywa i ze środka robimy tak zwaną kieszonkę. Tam też możemy wkładać różnego rodzaju farsze.
 
 
ZUPA - Shorba ads
Shorba ads to zupa z soczewicy przyprawiona cytryną, kminkiem i migdałami. Przepis jest prosty  i pyszny, a przy okazji wzbogaci naszą dietę w warzywa strączkowe.
Składniki:
300 g soczewicy czerwonej, kurczak, 2 cebule, 4 pomidory, 3 ząbki czosnku, oliwa z oliwek,
½ łyżeczki kminku, cytry na, pieprz, sól, płatki migdałowe.
Na kurczaku gotujemy wywar, zaś migdały prażymy. Następnie do wywaru dodajemy 1 cebulę, czosnek, kminek i soczewicę. Całość gotujemy ok. 50 minut. Pozostałą cebulę należy drobno pokroić i zeszklić na rozgrzanej oliwie, zaś pomidory sparzyć i obrać ze skórki.  Składniki dodać do gotującej się zupy, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.Po ugotowaniu zupę najlepiej zmiksować, aby uzyskała ona konsystencję kremu i przyozdobić migdałami i pietruszką.
 
 
Torta - egipskie ciasto jogurtowe
Składniki:
kostka masła w temperaturze pokojowej, szklanka cukru, skórka starta z 1 pomarańczy, łyżeczka ekstraktu
waniliowego, 4 duże jajka, pół kubka jogurtu typu greckiego,
1,75 szklanki niebielonej mąki (np. orkiszowej), 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Utrzeć masło z cukrem, dodać żółtka i utrzeć na lekką gładką masę. Dodać skórkę z pomarańczy i ekstrakt waniliowy. Ubić białka na sztywną pianę, dodawać do utartej masy w czterech porcjach. Po dodaniu każdej porcji ubić połączoną całość na gładką, puszystą masę. Następnie dodać jogurt i wymieszać. Mąkę i proszek przesiać i dodać do masy. Dokładnie wymieszać.
Nałożyć do natłuszczonej i umączonej keksówki . Piec w temperaturze 175°C przez 40-45 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z pieca pozostawić w formie do ostygnięcia. Pokroić w 2,5-centymetrowe plastry.
 


<< wróć




zobacz także
newsletter










© Parafia Ewangelicko-Augsburska w Bielsku
Pl. ks. Marcina Lutra 12
43-300 Bielsko-Biała
telefon: 33 82 274 71
e-mail: bielsko@luteranie.pl